Wat is een epilepsieaanval

Een epilepsieaanval is gevolg van een kortsluiting van de zenuwcellen in de hersenen. De soort aanval is afhankelijk van de plaats en de grootte van de storing in de hersenen (link).

Tonisch clonische aanval

De tonisch clonische aanval is een grote aanval. Beide hersenhelften zijn betrokken bij deze aanval. Deze aanvallen zijn indrukwekkend voor de buitenwereld maar ongevaarlijk. Ze duren ongeveer 1 à 2 minuten en de persoon is volledig buiten bewustzijn.

Absences

Abscences zijn aanvallen waarbij een persoon enkele seconden tot een minuut volledig het bewustzijn verliest en stopt met wat hij bezig was. Deze aanvallen zijn moeilijker waarneembaar en worden vaak niet eens opgemerkt. Beide hersenhelften zijn betrokken bij deze soort aanvallen.

Partiële en complexe aanval

De partiële aanval ontstaat in een bepaald gebied van de hersenen. Het effect van zo’n aanval is afhankelijk van de plaats in de hersenen. Als de kortsluiting zich afspeelt in een gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het zicht, dan kan de persoon bijvoorbeeld lichtflitsen ervaren. Maar dit kunnen ook schokken in de arm zijn, een vreemde smaak in de mond... Men is bij deze vorm van epilepsie (enkelvoudig partiële aanval) wel bij bewustzijn.

Soms breidt de aanval zich verder uit in de hersenen en verliest de persoon het bewustzijn (complex partiële aanval). De effect van zo’n aanval is ook uiteenlopend: de persoon doet een aantal automatische bewegingen zoals het wriemelen aan de kleren, smakken, rondlopen, prutsen,…. Deze aanval duurt meestal een aantal minuten.