Faq / vrije tijd

Als ik uitga met vrienden, mag ik dan alcohol drinken?

Wanneer je met je vrienden uitgaat, is het niet makkelijk om steeds een glas alcohol te weigeren. Alcohol is geen oorzaak van epilepsie, maar kan wél een aanval uitlokken, zeker bij overmatig alcoholgebruik. Bovendien beïnvloedt alcohol de werking van sommige anti-epileptica en vermeerdert het eventuele bijwerkingen van de medicatie (slapeloosheid, evenwichtstoornissen,… ). Leg aan je vrienden uit waarom je niet drinkt. Dit maakt het voor jou een pak makkelijker en veiliger.

Mag ik naar de discotheek?

Slechts een klein aantal mensen is flitsgevoelig, dit wil zeggen dat ze aanvallen krijgen door bijvoorbeeld lichtflitsen in een discotheek.. De meeste mensen met epilepsie kunnen discotheken bezoeken, televisie kijken, op de computer werken en spelletjes spelen. Als een aanval optreedt tijdens een bezoek aan de discotheek, kun je bij je neuroloog nagaan of je flitsgevoelig bent, maar het kan ook gewoon toeval zijn. Indien jij, zoals de meesten, niet flitsgevoelig bent, kun je zeker mee naar de discotheek!

Mijn moeder zegt dat ik op tijd moet gaan slapen, ook nu ik op kot ga. Is dit echt nodig?

Een regelmatig leven is voor iedereen goed, maar zeker voor mensen met epilepsie. Op die manier kun je niet alleen je medicatie op hetzelfde tijdstip nemen, maar heb je ook voldoende nachtrust. Slaapgebrek kan namelijk wel een uitlokkende factor zijn voor aanvallen en jongeren zijn hiervoor bijzonder gevoelig. Dat betekent niet dat jongeren met epilepsie per se moeten vertrekken nog voor het feest goed en wel begint. Maar zorg voor die belangrijke, verkwikkende en regelmatige nachtrust!