Faq / relaties

Heeft epilepsie een invloed op mijn seksleven?

Wat voorbehoedsmiddelen betreft moeten de meisjes hun gynaecoloog of huisarts wel op de hoogte brengen van hun epilepsie, want sommige medicijnen verminderen de werking van de pil. Vandaar dat hun pil sterker moet gedoseerd zijn. Het is belangrijk om met jouw arts te overleggen!
Mensen met epilepsie kunnen een perfect normaal seksleven hebben, want het klopt niet dat dit een aanval kan uitlokken. Je kan natuurlijk wel schrik hebben dat er iets zou kunnen gebeuren tijdens een intiem moment (bv. Tijdens een kus, of in de badkamer, of tijdens het vrijen, …). Dat zal natuurlijk in de eerste plaats afhankelijk zijn van de mate dat de aanvallen onder controle zijn en hoe vaak je nog aanvallen hebt. Indien je nog regelmatig aanvallen hebt en je hebt een relatie, dan kan je het best eerlijk zijn met jouw vriend(in) over jouw twijfels of gevoelens over epilepsie. Mogelijks heeft de andere partij ook een heleboel vragen en je kan je door het praten een aantal angsten van de baan krijgen. Het is belangrijk om in een relatie wederzijds vertrouwen op te bouwen waardoor je over dergelijke zaken gemakkelijker kan praten.

Moet ik vertellen aan mijn lief dat ik epilepsie heb?

Het is een goed idee om je vriend(in) te vertellen dat je epilepsie hebt. Misschien wil je dit nog niet vertellen bij de aanvang van de relatie. Mogelijks ben je tot over je oren verliefd en wil je nog niet over epilepsie beginnen. Toch zal je relatie groeien en zullen jullie ook meer en meer elkaar vertrouwen en over intieme zaken praten. Het is belangrijk om een bepaald moment ook over epilepsie te praten. Het maakt een deel uit van je leven, je bent ermee bezig, soms zijn er goede periodes en soms zijn er ook veel twijfels. Als je vriend(in) jou graag ziet zal hij/zij ook graag betrokken zijn bij jouw leven. Dit gaat over zowel de leuke als minder leuke aspecten.